2 jaar virtueel net Schiphol Trade Park: bewezen oplossing voor netcongestie

woensdag 01 mei 2024

Twee jaar geleden werd op Schiphol Trade Park de eerste innovatieve collectieve oplossing in Nederland voor netcongestie gelanceerd: het virtueel net. Na twee jaar waarin alle bedrijven zijn aangesloten en alle seizoenen en weersomstandigheden voorbij zijn gekomen, is de balans opgemaakt.

Het collectief wordt goed benut: 53% van het verbruik van de bedrijven (2.104 MWh) is mogelijk gemaakt door het delen van de capaciteit binnen het virtuele net. Zonder virtueel net zouden bedrijven hebben moeten investeren in elk een eigen generator, wat gezamenlijk tot 31.000 draaiuren zou hebben geleid. Gelukkig is dit voorkomen. Hierdoor is 468.000 m3 minder gas verbruikt en is er lokaal 842 ton CO2 minder uitgestoten. 

Lees hier meer over de resultaten, het virtueel net en de nieuwe ontwikkelingen.  

Foto: The Flying Dutchmen

« Terug

Over Schiphol Trade Park

SADC heeft grote ambities op het gebied van innovatie en duurzaamheid op Schiphol Trade Park. Er wordt bij de gebiedsinrichting onder andere nagedacht over het gebruik van groene energie, hergebruik van grondstoffen en een duurzame omgang met water.
Het is een 350 hectare groot terrein, gelegen direct naast het NS-station Hoofddorp en nabij afrit 3a Hoofddorp-Zuid / Schiphol van de A4.