Schiphol Trade Park en Waarderpolder winnen PlaBeka Bokalen 2022

dinsdag 27 september 2022

Woensdag 21 september zijn tijdens het MRA Symposium ‘State of Sustainability’ de PlaBeKa Bokalen 2022 uitgereikt. Schiphol Trade Park in Hoofddorp mocht de bokaal in de categorie Energietransitie op bedrijventerreinen in ontvangst nemen. Waarderpolder in Haarlem ging er met de prijs in de categorie Organisatiegraad op bedrijventerreinen vandoor.

Het Platform Bedrijven en Kantoren (PlaBeKa) vraagt voor de thema’s energietransitie en organisatiegraad extra aandacht door succesvolle initiatieven te belonen wanneer zij zich op dit gebied onderscheiden. Door het uitreiken van deze stimuleringsprijzen wil PlaBeKa uitzonderlijke initiatieven, plannen of projecten voor toekomstbestendige bedrijventerreinen in de Metropoolregio Amsterdam erkennen, en als voorbeeld stellen voor andere bedrijventerreinen. PlaBeKa wordt uitgevoerd door PHB.

Daadkrachtige samenwerking Schiphol Trade Park in netcongestie

De jury, bestaande uit Ilse Zaal (gedeputeerde provincie Noord-Holland), Tom Grootjen (directeur SAENZ) en Cees-Jan Pen (Lector bij Fontys Hogescholen), wees in de categorie Energietransitie unaniem Schiphol Trade Park als winnaar aan. Ilse Zaal: “Op Schiphol Trade Park is een uniek concept gerealiseerd waarbij bedrijven met gecontracteerd vermogen stroom delen met bedrijven zonder gecontracteerd vermogen. Dit virtuele net is tot stand gekomen door daadkrachtige samenwerking tussen Schiphol Trade Park, Liander én ondernemers. Schiphol Trade Park is een terechte winnaar.” Andere genomineerden in deze categorie waren OV Hilversum Zuid West en GreenBiz IJmond.

Champions League voor Waarderpolder

Waarderpolder in Haarlem werd door de jury uitverkoren voor de categorie Organisatiegraad op bedrijventerreinen. Ilse Zaal: “BIZ Waarderpolder speelt in de Champions League van de bedrijventerreinenorganisatie. Het business park is voorloper geweest met een bedrijveninvesteringszone en recentelijk is de termijn verlengd. Schoon, heel en veilig zijn hier op orde maar de pijlen zijn nu heel duidelijk op circulariteit gericht. Het is een landelijk voorbeeld dat haar kennis deelt en daarmee ook de terechte winnaar van de PlaBeKa Bokaal.” Ook BIZ Spoorzicht in Nieuw-Vennep en De Heining in Amsterdam waren voor deze categorie genomineerd.

Eerder was een oproep gedaan aan bedrijventerreinen zich aan te melden voor de categorie Werken-Wonen maar de jury heeft moeten constateren dat er weinig aanmeldingen waren en gemeenten en ondernemers terughoudend waren om zich te (laten) nomineren. Gemengde werklocaties komen nog moeizaam van de grond. De jury heeft dan moeten besluiten dit jaar geen prijzen in deze categorie uit te reiken. 

« Terug

Over Schiphol Trade Park

SADC heeft grote ambities op het gebied van innovatie en duurzaamheid op Schiphol Trade Park. Er wordt bij de gebiedsinrichting onder andere nagedacht over het gebruik van groene energie, hergebruik van grondstoffen en een duurzame omgang met water.
Het is een 350 hectare groot terrein, gelegen direct naast het NS-station Hoofddorp en nabij afrit 3a Hoofddorp-Zuid / Schiphol van de A4.